Kerékpár

 

Megújult a Hajóállomás környéke, és befejeződött a kerékpárút építésének 3. szakasza
Sétáljunk, bringázzunk Tihanyban!

Tihanyban az utóbbi évek során számos jelentős változás történt. Európai uniós forrásokból újult meg a falu központja, ahol egy új Főtér jött létre, és új burkolatot és közvilágítás kapott a település történelmi magja.
2013. április 22-én a munkaterület átadásával megkezdődött a Sétáljunk, bringázzunk Tihanyban c. projekt (KDOP-2.1.1/D-12-2012-0021) megvalósítása. Tihany Község Önkormányzatának nyertes pályázata lehetővé tette a Hajóállomás környékének rendbehozatalát, és a már kiépített kerékpárút meghosszabbítását a Révig. Az előző két ütemben megvalósult 1834 ill. 2675 méternyi bicikliúttal együtt a tihanyi kerékpárút hossza ma már meghaladja a hét kilométert. Az új útszakasz mentén, a Révnél és a Somosi szabadstrandnál kerékpár-tárolók is épültek.
A projekt teljes költsége 350 millió forint, amelyből a kerékpárút megépítésére kb. 150 millió forintot fordítottak, a Hajóállomás környékének rekonstrukcióját 200 millió forintból végezték el.
A beruházásnak köszönhetően teljesen megújították a zöldfelületeket: új fákat, bokrokat ültettek ki, és újratelepítették a gyepfelületet. A sétautakat kőlapokkal burkolták, illetve kőzúzalékkal fedték le. A beruházás során javították a közlekedési kapcsolatokat is: új kerékpáros lehajtót és lépcsőlejárót építettek a strandbejárat közelében, és megoldották a Hajóállomás területének a felüljáróról történő, gyalogos megközelítését is. A buszmegállótól újonnan létesített lépcsősor vezet a tetőteraszra és a büféhez ill. a Hajóállomáshoz.
A látogatók kényelmét szolgálják a fák köré telepített, kör alakú padok. Az új játszóteret már megépülésekor birtokba vették a gyerekek.
A bontást követően teljes egészében újjáépítették az eredetileg postaként majd jegyirodaként, később büféként működő, körépületet és - kapcsolódó beruházásként, magánerőből - a bazársort. A héjszerkezet alatti büfé kibővült egy zárt, emeleti szinttel, egy új kávézóval, amely a tetőteraszhoz csatlakozik. A bazársor tetején, a tetőterasz átellenes végén is egy új vendéglátóhelyet alakítottak ki.
Az esztétikailag és műszakilag is elavult bazársor egységes stílusban épült újjá. Az épületsorhoz tartozik a kerékpáros kiszolgálópont és a mosdóblokk is.
A projekt keretében a Limnológiai intézettől a Ciprián-forráshoz vezető kerékpáros pihenőig megépítették az új, parti sétányt. A felújítás teljes területén új, korszerű közvilágítást telepítettek.
A tájékoztatást Infoscreen – érintőképernyős terminál - és egy új térkép segíti. A terminálra turisztikai szolgáltatások adatait: menetrendeket, elérhetőségeket töltenek fel.
Rendbe hozták a Darányi-szobor környékét is. (Darányi Ignác földművelésügyi miniszter terjesztette el a filoxéra pusztítása után a betegségnek ellenálló szőlőfajtákat Tihanyban is. Emlékére a Hajóállomásnál 1938-ban emeltek egy bazalttufa-oszlopot.)
A projekt közbeszerzését és a műszaki ellenőri munkákat a Veszprémber végezte. A támogatás teljes összege 349.989.999 Ft – a projekt 100%-ban támogatott, önerő nélkül valósult meg.

 

Sétáljunk, bringázzunk Tihanyban!

Október 9-én átadták a kerékpárút új szakaszát a Hajóállomástól a Révig. Az út a Balaton partján vezet, és a Tihanyi Hajós Egylet előtt, a Hotel Tihany Átrium mellett vezet a Kenderföldeken keresztül a Révig. Az átadón Tósoki Imre Tihany polgármestere, valamint Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár mondtak beszédet.

P1040906

Ajánlott kerékpárutak biciklivel


1. Városnéző túra >>leírás  >>térkép

2. Rövid (centrum) túra >>leírás >>térkép

3. Terep túra >>térkép

 

Kerékpárbarát szolgáltatások a Tihanyi-félszigeten és környékén


Biciklikölcsönzés és javítás:
Rent a bike: 8237 Tihany, Kossuth L. u. 101.

Kerékpárok szállítása vonaton:
További információ: www.mav-start.hu

Turisztikai információ:
Tourinform Tihany: 8237 Tihany, Kossuth L. u. 20. Telefon: +36-87-448-804, E-mail: tihany@tourinform.hu


Letölthető Tihanyi-félsziget térkép az összes kerékpárúttal és turista útvonallal itt.

 

 Aktív Pont Tihany

8237 Tihany, Lepke sor 11.

Tel.: +3630435-6536

E-mail: info@aktivponttihany.hu 

https://aktivponttihany.hu/kerekparkolcsonzes