Megvalósult a napelemes rendszerek telepítése Tihany település különböző intézményein

 

Sajtóközleményeulogo

Három helyszínen, összesen 50kW névleges teljesítménnyel kiépítésre kerültek a közüzemi hálózatra visszatápláló fotovoltaikus rendszerek.

A megújuló energiák arányának növelése az energiafelhasználásban stratégiai prioritás mind Magyarország, mind az Európai Unió számára. Jelen projekt ennek a célnak kíván úttörője lenni, fő célkitűzése a zöldáram termelése mellett pozitív mintát adni a térség vállalkozásai és lakói számára. Az átadott napelemes rendszerek 30 éves üzemidővel számolva tisztán napenergiából 1579MWh áramot termelnek, és a fosszilis energiahordozók kiváltásával 1476 tonna CO2 kibocsátástól kímélik meg a környezetet.

A projekt a Környezeti és Energetikai Operatív program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósult meg. Kedvezményezett: Tihany Község Önkormányzata.

A napelemes rendszerek főbb műszaki paraméterei:

  • Falugondnokság: Tihany, Major u. 65. 120db Amerisolar AS6P30 típusú 250 wattos polykristályos napelem, 3db Fronius IG Plus 120V-3 inverter.
  • Művelődési Ház: Tihany, Mádl Ferenc tér 1. 56db Amerisolar AS6P30 típusú 250 wattos polykristályos napelem, 2db Fronius IG Plus 80V-3 inverter.
  • Rendelő: Tihany, Csokonai u. 2. 24db Amerisolar AS6P30 típusú 250 wattos polykristályos napelem, 1db Fronius Symo 6.0-3-M inverter.

A villamos energiatermelés úgy alakul ki, hogy a sorba kapcsolt napelemek feszültségei összeadódnak, a párhuzamosan kapcsolt fürtök (ún. stringek) áramerősségei szintén összegződnek. Az inverter egy olyan intelligens elektronikus eszköz, amely a mindenkori fényviszonyoknak megfelelően terhelve a napelemeket, azokból a legtöbb energiát nyeri ki. Az inverter védelmi feladatokat is ellát: túláram, földzárlat, feszültségkiesés stb. esetén biztosítja a rendszer szabványok szerinti működését. A telepítésre került inverterek a fenti módon összekapcsolt napelemek energiáját fogadni képesek, azt átalakítva 3 fázisú 230/400V-os 50Hz-es váltakozó feszültségű villamos energiává. A rendszer a váltakozó áramú oldalon a közcélú hálózatra csatlakozik a Hálózati Engedélyes által telepített speciális fogyasztásmérőn keresztül, ami képes a fogyasztás mellett a visszatáplált energia mérésére is.

A napelemes rendszert a Tiszta Energiák a Földért és Emberért Kft. helyezte üzembe.

Dokumentumok: