Tihanyi Értéktár

értéktár
Tihanyi Értéktár

Tihanyi Értéktár

Az Értéktár Bizottság elnöke: Varró János, tagjai: Apró Zoltánné, Bakos Péter, Punk Ferenc és Rózsa Éva Eszter

 

Felvett értékeink:

1. A tihanyi levendula és az abból helyben készült termékek
Indoklás: A tihanyi levendulaolaj 60% észtert tartalmaz, ami az eddig legjobb minőségűnek tartott Dél-francia illóolaj minőségét is esetenként meghaladta, miután ott csak néhány helyen és kifejezetten jó évjáratban érték el ezt a minőséget. A Tihanyból származó jó minőségű levendulaolaj elsősorban Magyarországon és Európában került értékesítésre.

2. Tihanyi Bencés Apátság, Apátsági altemplom és kripta
Indoklás: A tihanyi apátsági templom királyi kriptája a magyarság szent helye. Az ide temetett András király a szent királyok nemzetségéből származott. Tihany ikonikus, egyedülálló jelképe az Apátság, az altemplom és a királysír kimagasló történelmi érték. 

3. Balaton kutatás
Indoklás: A tihanyi székhelyű intézet az ország legnagyobb múltú biológiai kutatóintézete. Jelentősége nem csak helyi szintű, hiszen Kutatásaik révén segítjük az édesvízi és a vizes élőhelyek védelmét, élőviláguk megőrzését, támogatva a fenntartható fejlődés megvalósulását a Kárpát-medencében.

4. Tihanyi barátlakások
Indoklás: Ez a Kárpát-medencében, sőt egész Közép-Európában az egyetlen, viszonylag épségben fennmaradt remetetelep.

5. A tihanyi „Aranyház” és a gejzírkúpok
Indoklás: A gejzír működésétől, valamint a víz- és kéregmozgások függvényében különböző formában szilárdult meg a gejzírit, ezzel nagyjából 100-150 kisebb és nagyobb jött létre. Ebből napjainkban mindössze 50 látható, ezek közül az Aranyház nemcsak a szépségével, hanem nagyságával is kitűnik. Egyedülálló természeti jelenségként, mely Tihany múltjának szerves része. 

6. A Gardália Napok rendezvénysorozata
Indoklás: Tihany a turizmusból él, ezért nagyon fontosak az olyan nagyrendezvények, melyek csakis ehhez a településhez köthetőek. A Gardália történtének 20 éve bebizonyította, hogy alapvető tihanyi érték, mely méltán szerepelhet a tihanyi értéktárban

7. Balatoni halászat és a balatoni halból készült, Tihanyhoz kötődő ételek
Indoklás: A Balatoni halászat és a halételek szerves részét képzik Tihany identitásának, a halászat az egyik alapvető megélhetési formája volt a helyi embereknek évszázadokon keresztül. A halból készült ételek képezték a helyiek étkezésének alapját, és a cserekereskedelem alapját is.

8. IV. Károly király Kálvária
Indoklás: A VI. Károly kálvária nem csak az ország egyik legszebb kálváriája, történelmi, Tihany történetében betöltött szerepe elvitathatatlan. Mindemellett a tihanyiak számára nagy fontossággal és érzelmi értékkel bíró jelkép

9. A Levendula Hetek rendezvénysorozata
Indoklás: Tihany a turizmusból él, ezért nagyon fontosak az olyan nagyrendezvények, melyek csakis ehhez a településhez köthetőek. A Levendula Hetek történetének 18 éve alatt a Balaton-felvidék egyik legjelentősebb rendezvénye lett.

10. Pintér Pálné, Lidi néni, a tihanyi mesemondó meséi
Indoklás: Pintér Pálné, vagy ahogy a helyiek mai napig emlegetik, Lidi néni személye, meséi, feljegyzett emlékei szerves részei a mind a település kultúrtörténetének, helytörténetének és közösségi életének. Balatoni, tihanyi témájú meséi sajátos látásmódja miatt igazi kuriózumnak számít. De nem csak a mesék miatt hagyott maga után kitörölhetetlen életművet, hanem Tihany korabeli életének, a közösség mindennapjainak részletes dokumentálása miatt is. Lidi néni emlékét ma már emléktábla őrzi Tihanyban, a Tihanyi Tájházak pedig fontos feladatának tartja hagyatékának minél részletesebb megismerését, a Tájházak épületében való elhelyezését. 

11. A tihanyi visszhang és a kecskeköröm legendája
Indoklás: A tihanyi visszhang és a hozzá kapcsolódó kecskeköröm legenda az egyik legfontosabb, Tihanyhoz kapcsolódó és széles körben ismert történet. Országon belül mindenki Tihanyhoz köti a visszhangot, mindenképpen helye van a település alapvető értékei között. 

12. A tihanyi kecskeköröm, mint természeti érték
Indoklás: A kecskeköröm a fokozatosan kiédesedő Pannon-tengerben élt kagyló az Congeria ungula caprae lekoptatott fossziliáinak népies elnevezése. A kecskekörmök legnagyobb számban a Tihanyi-félszigeten kerülnek elő. A gödrösi “kecskekörömbányák” voltak gazdagok, ott egymást érték azok a gödrök melyeket a tihanyi gyerekek vájtak a partfalba (innen származik a mai elnevezés is).